BELVÁROSI PROGRAMOK


Válasszanak a 24, 48, 72 és 120 órás Miskolc Pass turisztikai kártyák közül, és élvezzék a teljes kényelmet és megtakarítást Miskolcon!

AVASI KILÁTÓ

Nézzen körül a belváros hegyén magasodó 72 m magas kilátóból, mert Miskolcot fentről is érdemes látni!

A kilátó jelenleg felújítás alatt áll, várhatóan 2023. decemberétől látogatható újra.

Miskolc belvárosában található 10 méter magasan álló kilátóból több mint 180 fokos panoráma nyílik a város felé. Nyitott terasz és hangulatos kávézó gondoskodik a pazar élményszerzésről!

Egy kis történelem:

Az Avasi kilátót, amely Miskolc egyik legismertebb jelképének számít, 1963-ban építették Hófer Miklós és Vörös György tervei alapján. A mai kilátótól keletre már korábban is álltak fából készült szerkezetek, pl. a Rákóczi-kilátó. Az első, tűzoltó őrtoronyként működő kilátó felállítását a Borsodi Bükk Egylet határozta el 1901-ben. Azonban még 1906-ban, Rákóczi hamvainak Kassára szállításakor is csak egy ideiglenes kilátót tudtak emelni. A torony 1934-re készült el Szeghalmy Bálint városi főmérnök tervei alapján. 1943-ban egy tűzeset kapcsán komoly, de kijavítható károsodást szenvedett. 1956 decemberében viszont olyannyira leégett, hogy évekig csak a csigalépcsője volt látható.

A mai Avasi kilátót 1963-ban adták át, azóta csak kisebb felújításokat végeztek rajta. A kilátóterasz, amelyről gyönyörködhetünk Miskolc szépségeiben, szabadon látogatható. A felső szinten kávézó üzemel. A torony egy kicsit ijesztő érdekessége, hogy a felső antennák maximális kilengése 45 cm!

Távolság a szállodától: autóval 3,3 km – 6 perc / gyalogosan 1,4 km – 20 perc

AVASI PINCESOR

Járja végig a történelmi jelentőségű pincesor macskaköves utcáit! A 300-400 éves közel 900 pince és borház ma a bükki borvidék híres múltját ébreszti újjá!

A pincerendszer Miskolc elfeledett borkultúrájához kötődik, amelynek az 1880-as évek nagy filoxérajárványa vetett véget. Napjainkban az egykori miskolci – főleg az avasi – pincéknek csak a töredéke árulkodik arról, hogy milyen gazdag múltat rejtett magában a miskolci borkultúra. Az 1970-es évektől a környéken történt szőlőtelepítéseknek köszönhetően létrejött a Bükki borvidék, amely a miskolci szőlőket is magába foglalja. A Bükki borvidék egykori népszerűségének feltámasztásához kötődő pincészet Miskolcon: Sándor Zsolt Pincészete és a Gallay Kézműves Pince. A pincesorhoz kötődő rendezvény az Avasi Borangolás és a Miskolci Fröccsfesztivál. A történelmi Avas Miskolc belvárosában, Európában egyedülálló módon a város szívéhez közel, az Avas hegy északi oldalában több mint 900 pince és borház helyezkedik el. Ezek kora nem ritkán 300–400 éves.

Távolság a szállodától: autóval 1,1 km – 3 perc / gyalogosan 1 km – 15 perc

SZÍNHÁZ

Látogassa meg a mai Magyarország első kőszínházát, Közép-Európa legösszetettebb színházi együttesét, melyet városunk sétálóutcáján talál!

A Miskolci Nemzeti Színház Miskolc belvárosában található a Széchenyi, illetve a Déryné utcában. Az épületegyüttesben a nagyszínpadán kívül még négy játszóhely található, a Csarnok, a Kamaraszínház, a Játékszín, valamint a Nyári Színház.

Egy kis történelem:

A miskolciak mindig is kedvelték a színházat, és szívükön viselték a magyar színjátszás sorsának alakulását. Az egykori Korona-fogadó kocsiszínjében majd a Sötétkapu melletti csizmadiaszín alkalmi színpadán fellépő Déryné és társai oly mértékben meghódították a várost, hogy a miskolciak megrémültek, amikor 1816-ban a társulat Kassára indult vendégszereplésre: vajon visszatérnek-e a színészek? Ez a félelem adta meg a végső lökést ahhoz, hogy kőszínház építésébe fogjanak: „… Miskoltzon, mint Magyar Nyelven beszéllő vidék közepén fekvő népes mezővárosban, állandó játékszínt építeni és ki is nyitni akarunk” – tudatta levélben Borsod vármegye a szándékát a helytartótanáccsal. Tovább

DÉRYNÉ KERT

Ne hagyja ki a belvárosi séta alkalmával a Déryné-kertet, melyet a Miskolci Nemzeti Színház mellett találnak! A hangulatos kis téren több jeles színházhoz kötődő személy szobrát állították fel.

A realista szintjátszás úttörőjének és kiemelkedő drámai színésznőnek Jókainé Laborfalvi Rózának szobrát Szanyi Borbála alkotta és 2010-ben avatták fel. 1857-ben a Miskolci Nemzeti Színházat a színésznő vendégszereplésével nyitották meg, még a nyitóbeszédet férje, Jókai Mór tartotta.

Déryné Széppataki Rózának a legendás színésznőnek, – aki 1867-től haláláig Miskolcon élt – a színház művészbejárója előtt állítottak emléket. Az első magyar opera-énekesnő, a vándorszínészet korának legnépszerűbb színésznőjének egész alakos szobra Schaár Erzsébet munkája.

Latabár Endre színész, rendező, műfordító és színházigazgató, a legnagyobb magyar színészdinasztia megalapítójának szobrát Varga Éva szobrászművész alkotta. Az ország első magyar nyelvű kőszínházát Miskolcon Latabár Endre és társulata avatta fel.

Nagy Attila miskolci színész mellszobrát Balogh Géza készítette el. Nagy Attila aktív részese volt az 56-os forradalom miskolci eseményeinek. Bár véletlenül került a történések középpontjába, pár napig, mint vezetőjükre tekintettek rá a miskolci polgárok. A város több pontján szavalatokat tartott a városiak kérésére.

SZÍNHÁZTÖRTÉNETI MÚZEUM

Az első magyarországi kőszínház helyén álló múzeum 2010-ben újult meg.
Az emeleti kiállítótér továbbra is őrzi az első állandó tárlat szellemiségét és csodált relikviáit, de modern látvánnyal, archív felvételekkel, interaktív elemekkel egészült ki.
Újdonság, hogy a miskolci amatőr színjátszás emlékezetes együtteseit és helyszíneit is bemutatják.
Játékos program a gyerekeknek: képkirakótól kezdve kifestőkön át papírszínház készítéséig sokféle kreatív foglalkoztató segítségével ismerkedhetnek meg a színház világával.
Nyitvatartás: vasárnap és hétfő kivételével: 9-17 óráig, június 1. és augusztus 31. között 10-18 óráig.

 Távolság a szállodától: autóval 2,2 km – 5 perc / gyalogosan 1,3 km – 15 perc

PANNON-TENGER MÚZEUM

Fedezze fel a Dinók földjét, az Őserdei ösvényeket és a Kárpátok ásványait a Pannon- tenger múzeumban!

A Pannon-tenger kiállítóépület földtörténeti és őslénytani kiállításán felderítheti a balesetet szenvedett kutatóexpedíció nyomait. A Kárpátok ásványai című kiállítása mintegy 140 négyzetméteres összterületen, kb. ezer példányon keresztül mutatja be a hegységrendszer ásványvilágát. Az Őserdei ösvényeken játékosan tanulhatunk a Föld mágnesességéről, és különféle, a miocénhez köthető nyersanyagokról, vagy akár szemtanúi lehetünk egy vulkánkitörésnek is. Maradványaikon keresztül 18 millió év élővilágával találkozhatunk.

Egy kis részletezés:

A Dinók Földjén-MezoZooikum című kiállításon a kutatóexpedíció nyomába eredhetünk! Vizsgálja meg utazóládáikat, berendezéseiket, rajzaikat, feljegyzéseiket, melyeket 185 millió évnyi időutazásukra magukkal vittek. Biztosak lehetünk benne, hogy bármennyit is tudunk már a dinók koráról, a kiállításon találunk még új és érdekes információkat! Tovább

Távolság a szállodától: autóval 750 m – 2 perc / gyalogosan 350 m – 4 perc

MISKOLCI SZENTHÁROMSÁG ORTODOX TEMPLOM

Keresse fel a ritkaságnak számító copf stílusú templomot, hiszen falai Közép-Európa legnagyobb ikonosztázát őrzik!

A műemléki védelem alatt álló Szentháromság görögkeleti ortodox templomot 1785-ben kezdték el építeni Johann Michael Schajdlet tervei alapján, Magyarországon ritkának számító copf stílusban.

A templom építésére azért volt szükség, mert a török uralom után görög telepesek, kereskedők telepedtek meg Miskolcon, és szerették volna ha rendelkeznek egy saját templommal, hiszen akkor Miskolcot főleg katolikusok és protestánsok lakták, ami nem tette szükségessé új templom építését.

A templomot az teszi különlegessé, hogy Közép-Európa legnagyobb ikonosztáza található benne, amely 16 méter magas, és 87 jelenetet mutat be Jézus életéből. Bemutatja a tizenegy nagy ünnepet is (pontosabban az ortodox egyházban tizenkét nagy ünnep van, de a húsvétot az ünnepek ünnepeként tartják számon, és így csak tizenegyet neveznek meg „nagy” ünnepként). Maga az ikonosztáz Jankovits Miklós egri fafaragó műhelyében készült. Az ikonok, négy ikon kivételével Anton Kuchelmeister bécsi festő művei. A templom kegyképe az Ahtirkai Istenszülő másolata, melyet II. Katalin orosz cárnő adományozott az egyház részére miskolci látogatása alkalmával.

 A templom mellé iskola, ispotály és parókia is épült. A templomkert temetőként is szolgál, a legrégebbi síremlékek 300 évesek. A templom előzetes bejelentkezés után látogatható, elérhetőség: Tóth István: +3630/871-3256

Távolság a szállodától: autóval 1,8 km – 4 perc / gyalogosan 1,6 km – 20 perc

DIÓSGYŐRI VÁR

A Diósgyőri Vár felújítási munkálatok miatt előreláthatólag 2023-ig zárva tart.
Miskolc belvárosától mintegy 8 kilométerre, a Bükk hegység lábánál, gyönyörű természeti környezetben található a Diósgyőri vár, melyet rangos hely illet meg Magyarország műemlékei között. A vár berendezéseinek sajátossága a kötetlen megismerésben rejlik. A látogató szabadon mozogva, minden dolgot kipróbálva élheti át a középkori vár hangulatát.

Távolság a szállodától: autóval 9,4 km – 20 perc